MAIS Enggan kembalikan Alkitab versi Bahasa

Perkembangan dan penerapan Islam dalam masyarakat dan budaya Malaysia dan Brunei.
Post Reply
User avatar
Hppy
Posts: 8
Joined: Sun Jun 15, 2014 7:53 pm

MAIS Enggan kembalikan Alkitab versi Bahasa

Post by Hppy »

Hasan Ali: Masih ada ruang dakwa BSM
Majlis Agama Islam Selangor (MAIS)
Presiden NGO pro-Melayu JATI Datuk Hasan Ali berpendapat masih ada ruang untuk mendakwa Persatuan Bible Malaysia (BSM) kerana keputusan Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail tidak mutlak.

Katanya, pendakwaan masih boleh dijalankan mengikut Enakmen Kawalan dan Sekatan (Pengembangan Agama Bukan Islam) Selangor 1988.

Peruntukan berkenaan, yang digunakan oleh Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) untuk menyerbu premis BSM pada Januari lalu, boleh dikuatkuasa dan digunakan untuk pendakwaan.

Menurut Hasan, sesetengah pakar dan pengamal undang-undang menganggap keputusan Abdul Gani Patail menutup kes itu tidak bermakna kes tidak boleh diteruskan.

"Keputusan peguam Negara itu bagi sesetengah pakar dan pengamal undang-undang bukanlah sesuatu yang mutlak. Masih ada ruang dan cara yang boleh digunakan untuk mempertikai dan menukar keputusan tersebut.

Sampai masanya

"Setahu JATI, sejak Enakmen ini berkuatkuasa lebih daripada 25 tahun yang lalu, belum pernah sekalipun pesalah dibawa ke muka pengadilan.

"JATI berpendapat, sampailah masanya peruntukan dalam enakmen ini digunakan.

"Persoalan sah ataupun tidaknya peruntukan yang terdapat di dalam Enakmen ini terpulanglah kepada budi bicara dan keputusan Mahkamah kelak," kata beliau

Walaupun tidak menyebut BSM secara khusus, kenyataan itu menunjukkan Hasan mahu BSM dikenakan tindakan kerana memiliki naskhah Bible terbabit.

Beliau yang juga hekas exco hal ehwal agama Selangor menyelar menteri besar yang memangku jawatan tersebut, kerana didakwa mengunci mulut mengenai keputusan Peguam Negara untuk tidak meneruskan pendakwaan ke atas BSM.

"Bagi JATI amatlah malang dalam mana menteri besar seorang Muslim dengan sebahagian daripada anggota exconya yang juga muslim tidak dapat mempertahankan Islam dalam konteks pentadbiran negeri.

"Mereka dilihat sebagai pihak yang mengiyakan sahaja kehendak rakan kongsi politik khususnya DAP, PKR dan beberapa kerat pimpinan PAS yang atas nama pakatan politik mereka sanggup membelakangkan Islam demi mengekal dan memperluaskan sedikit kuasa yang mereka perolehi," kata beliau.

Sumber: http://www.malaysiakini.com/news/265760

MAIS Enggan kembalikan Alkitab versi Bahasa
Mirror 1: MAIS Enggan kembalikan Alkitab versi Bahasa
Follow Twitter: @ZwaraKafir
Faithfreedompedia

Post Reply