.

RUU Murtad : langkah2 sebelum murtad di Malaysia

Perkembangan dan penerapan Islam dalam masyarakat dan budaya Malaysia dan Brunei.

RUU Murtad : langkah2 sebelum murtad di Malaysia

Postby ali5196 » Thu Apr 13, 2006 5:28 am

http://mstar.com.my/cms/content.jsp?id= ... 0-5f567b51

Undang-undang murtad bakal diselaras
21-03-2006 01:36:10 PM
Oleh Salhan K. Ahmad

KUALA LUMPUR: Sebuah jawatankuasa khas telah ditubuhkan bagi merangka draf penyelarasan undang-undang berkaitan murtad yang tidak seragam di setiap negeri. Jawatankuasa ini sedang membincangkan proses dan syarat-syarat yang membolehkan seseorang itu keluar daripada Islam.

Jawatankuasa tersebut, yang melibatkan Jabatan Peguam Negara, Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia dan Persatuan Peguam Syarie Malaysia (PPSM), akan menyatakan bidang kuasa yang jelas bagi mahkamah membicarakan kes-kes murtad.

Selain itu, draf undang-undang ini juga memasukkan cadangan untuk memperkenalkan tiga langkah (proses) sebelum seseorang boleh dianggap murtad.

Azmi Mohd Rais, Ketua Biro Penyelarasan Undang-undang Sivil dan Hukum Syarak PPSM (Foto The Star) Azmi Mohd Rais, Ketua Biro Penyelarasan Undang-undang Sivil dan Hukum Syarak PPSM berkata satu laporan perlu dibuat kepada Majlis Agama Islam Negeri sebelum seseorang itu ingin keluar daripada Islam. Laporan ini termasuk salah satu daripada proses dan syarat yang dicadangkan oleh jawatankuasa tersebut.

LANGKAH PERTAMA:
"Dia (seseorang yang ingin keluar Islam) akan diminta bertaubat dalam satu sesi kaunseling bimbingan dan dakwah selama tiga bulan. Sekiranya tidak berjaya, dia akan dihantar ke pejabat Mufti di mana dia akan menerima khidmat nasihat seterusnya.

LANGKAH KEDUA:
"Jika tidak berjaya juga, dia akan dihantar ke pusat pemulihan akhlak," katanya dalam satu diskusi di Akademi Pengajian Islam, Universiti Malaya minggu lepas.

LANGKAH KETIGA:
"Jalan terakhir adalah Mahkamah Syariah. Tanggungjawabnya seperti nafkah anak, hutang, harta sepencarian dan sebagainya akan direkodkan sebelum dia mendapat kebenaran keluar daripada Islam."


Azmi juga berkata satu Mahkamah Sivil Am perlu ditubuhkan untuk menentukan status Melayu seseorang yang keluar dari Islam seperti yang dibangkitkan oleh seorang lagi ahli panel diskusi tersebut yang bertajuk 'Murtad dan Kesannya Terhadap Syarak dan Perundangan'.

Prof Datuk Dr Abdul Munir Yaacob membangkitkan perkara itu dengan merujuk Perkara 160 (2) perlembagaan yang memperuntukkan definisi Melayu sebagai seorang yang menganut agama Islam.

Prof Datuk Dr Abdul Munir Yaacob dari Jabatan Sejarah dan Undang-undang, Universiti Malaya membangkitkan status bangsa bagi seseorang Melayu yang murtad. (Foto The Star) "Kita perlu tahu, apabila seseorang itu murtad, apakah status Melayunya juga hilang," soalnya.

Profesor di Jabatan Sejarah dan Undang-undang, Universiti Malaya itu juga berkata, ketidakseragaman undang-undang berkaitan murtad perlu dibincangkan kerana ia boleh memberi implikasi yang besar terhadap institusi keluarga di Malaysia, khususnya dari segi pewarisan harta dan perkahwinan.

Azmi Mohd Raiz mengulas, Mahkamah Syariah boleh mengesahkan pembubaran sesuatu perkahwinan namun mahkamah itu tidak boleh mengeluarkan apa-apa perintah terhadap pihak yang telah murtad seperti nafkah, mutaah, pembahagian harta sepencarian dan hak jagaan anak.

"Ini kerana Seksyen 46 (2a) da (2b) Akta Pentadbiran Undang-undang Wilayah Persekutuan dan Seksyen 4 Akta Agama Islam Wilayah Persekutuan menyatakan Mahkamah Syariah tidak mempunyai kuasa ke atas orang-orang yang bukan Islam," katanya.

Mohamad Azam Mohamed Adil dari Pusat Pemikiran dan Pemahaman Islam (CITU), Universiti Teknologi Mara Shah Alam berkata pada masa ini, tiga bentuk penguatkuasaan undang-undang berlainan berhubung murtad diletakkan di bawah bidang kuasa mahkamah syariah setiap negeri.

Menurutnya, negeri-negeri Perak, Terengganu, Melaka, Sabah dan Pahang memperuntukkan hukuman denda atau penjara atau/dan sebat bagi mereka yang murtad. Manakala Sabah dan Kelantan sebaliknya menahan seseorang Islam yang keluar Islam atau berhasrat untuk keluar Islam di Pusat Pemulihan Akidah untuk jangka masa tidak lebih daripada 36 bulan. (!!)

Perlis, Kedah, Pulau Pinang, Selangor, Wilayah Persektuan dan Sarawak pula tidak mempunyai peruntukan kesalahan atau pemulihan.

"Kalau cara ini, pada tanggapan saya, ia (negeri-negeri yang menghukum kesalahan murtad) menyalahi Perkara 11(1) Perlembagaan Persekutuan yang memberi hak individu dalam kebebasan beragama dan Perkara 5(1) mengenai hak kebebasan individu," katanya.

Mohamad Azam Mohamed Adil dari Pusat Pemikiran dan Pemahaman Islam (CITU), UiTM Shah Alam menunjukkan satu rujukan bertajuk Murtad: Kedudukannya di Sisi Islam dan Perlembagaan Malaysia.

Azam menjelaskan dua usaha untuk menyelaraskan undang-undang berhubung murtad telah dijalankan sebelum ini tetapi kedua-duanya gagal diluluskan atau dilaksanakan.

"Lewat 1990-an, sudah ada satu jawatan kuasa mendraf Undang-undang Pemulihan Akidah di peringkat persekutuan. Rang Undang-Undang ini hampir dibawa ke Parlimen tetapi tidak sampai (dibentangkan).

"Dalam undang-undang itu, sesiapa yang ingin keluar daripada Islam hendaklah ditahan secara mandatori di pusat pemulihan akidah selama 30 hari. Negeri Selangor juga telah siap rang satu undang-undang pada 2000. Rang undang-undang tersebut hendak dibawa ke Dewan Undangan Negeri tetapi ditarik balik sebab ada bantahan.

"Undang-undang berkaitan murtad ini (isu) sensitif, sebab itulah kita kena fikir panjang apabila hendak buat sesuatu undang-undang. Kalau tidak, perkara yang tidak diingini akan berlaku," katanya.
ali5196
 
Posts: 17309
Images: 135
Joined: Wed Sep 14, 2005 5:15 pm

Postby nongkon » Sat Sep 01, 2007 2:09 pm

@ali5196

Lo jangan lupa Agama Rasmi Malaysia adalah Agama Islam. Itu termaktub dalam Perlembagaan Negara Malaysia. Justeru, pemerintah berhak membuat langkah-langkah yang perlu untuk menjaga kesucian Agama Islam daripada tercemar oleh pengaruh kafirun.

"HIDUP ISLAM DI MALAYSIA"
User avatar
nongkon
 
Posts: 545
Joined: Sun Aug 05, 2007 3:40 pm
Location: Dunia akhir zaman

Postby murtad mama » Sat Sep 01, 2007 2:30 pm

nongkon wrote:@ali5196

Lo jangan lupa Agama Rasmi Malaysia adalah Agama Islam. Itu termaktub dalam Perlembagaan Negara Malaysia. Justeru, pemerintah berhak membuat langkah-langkah yang perlu untuk menjaga kesucian Agama Islam daripada tercemar oleh pengaruh kafirun.

"HIDUP ISLAM DI MALAYSIA"


Agama rasmi malaysia Islam itu emang benar but not 100%...mana buktinya Diraja Malaysia melindungi kaum minority, tebal kemaluan juga ko nie, wahai budak2 muhammad :lol: :lol:

mana buktinya Diraja Malaysia menghomati hak2 minority atau HAM, jilat la tahi Diraja Malaysia sampai kau mampos

ingat fasal2 sesorang tukar atau masuk ugama dilindungi oleh Konvesi jenewa dan Quran ("tiada paksaan seseorang memeluk ugama Islam")...kenapa Diraja Malaysia sok heboh melindungi akhlaq bejat umatnya (Islam)????

kalo la islam berpenga pada koran tak perlu la dikasih multi protection macam anak bayi umo 1 taun pula
User avatar
murtad mama
 
Posts: 4284
Joined: Tue Feb 06, 2007 7:16 pm
Location: Jl veteran 48 Kota Bekasi 17141 Jawa Barat <==== Alamat VOA-Islam :) :) :)

Postby nongkon » Tue Sep 04, 2007 6:00 pm

Itu hak kerajaan Malaysia. Orang lain nggak sepatutnya campur tangan. Itu urusan dalam negara Malaysia.
User avatar
nongkon
 
Posts: 545
Joined: Sun Aug 05, 2007 3:40 pm
Location: Dunia akhir zaman

Postby swatantre » Thu Sep 06, 2007 5:47 pm

...akhirnya, jawaban final yang keluar cuman itu aja.....
swatantre
 
Posts: 4193
Joined: Thu Jul 20, 2006 7:40 pm
Location: Tanah Suci, dalem Ka'bah

Postby murtad mama » Thu Sep 06, 2007 6:12 pm

nongkon wrote:Itu hak kerajaan Malaysia. Orang lain nggak sepatutnya campur tangan. Itu urusan dalam negara Malaysia.


keluar juga jurus andalan terakhir dri toa budak2 muhammad :lol: :lol: :lol:

jelas..... kerajaan tiada memberikan suatu manfaat malah mudhart sahaja :lol: :lol:
User avatar
murtad mama
 
Posts: 4284
Joined: Tue Feb 06, 2007 7:16 pm
Location: Jl veteran 48 Kota Bekasi 17141 Jawa Barat <==== Alamat VOA-Islam :) :) :)

Postby amorafi » Thu Sep 20, 2007 1:52 pm

Sebagai rakyat Malaysia, saya bersyukur kerana Malaysia adalah sebuah negara yang aman dan harmoni. Non-Muslim boleh hidup aman dan damai termasuk juga menjalankan ternakan babi di sekitar perkampungan Islam walaupun tahi babi mencemarkan alam sekirtar kampung mereka. Jika berlaku di negara jiran sudah pasti berlaku rusuhan besar-besaran. Tapi ingat sabar itu ada batasnya. Tungullah pembalasan Si Pitung.
amorafi
 
Posts: 90
Joined: Fri Aug 17, 2007 9:53 am

Postby amorafi » Thu Sep 20, 2007 1:58 pm

Kepada Yang Murtad ini Maklumat untuk anda.

PAULUS: Pencipta agama Kristian
********
Kuliah agama Kristen dihapus.
Jangan promosi, kuliah, tentang, kecam, atau dukung Kristen di sini.
Forum Admin.
amorafi
 
Posts: 90
Joined: Fri Aug 17, 2007 9:53 am

Postby murtad mama » Thu Sep 20, 2007 5:15 pm

amorafi wrote:Sebagai rakyat Malaysia, saya bersyukur kerana Malaysia adalah sebuah negara yang aman dan harmoni. Non-Muslim boleh hidup aman dan damai termasuk juga menjalankan ternakan babi di sekitar perkampungan Islam walaupun tahi babi mencemarkan alam sekirtar kampung mereka. Jika berlaku di negara jiran sudah pasti berlaku rusuhan besar-besaran. Tapi ingat sabar itu ada batasnya. Tungullah pembalasan Si Pitung.


wow u against me :lol: :lol:

tau dari mana malaysial itu menghargai kaum murtadin macam lina joy etc dll???

itu ke kebebasan dan HAM yg dirumuskan oleh Yang Mulia Dipertuan Agung :butthead:

mana buktinya non islam boleh hidup damai dimalaysia, perluka aku bawakan catatan HAM dimalaysia???

ataukah paling bantar HAM u/lina joy??? :lol: :lol: prettt (Montir mode:on)
User avatar
murtad mama
 
Posts: 4284
Joined: Tue Feb 06, 2007 7:16 pm
Location: Jl veteran 48 Kota Bekasi 17141 Jawa Barat <==== Alamat VOA-Islam :) :) :)

Postby ali5196 » Fri Sep 21, 2007 5:12 am

amorafi wrote:Kepada Yang Murtad ini Maklumat untuk anda.

PAULUS: Pencipta agama Kristian
********* ..


Weleeehhh ada Muslim salah tempat lagi ! Yg suruh dia masuk Kristen siapa sih ?????? :shock: :shock:
ali5196
 
Posts: 17309
Images: 135
Joined: Wed Sep 14, 2005 5:15 pm

Postby amorafi » Fri Sep 21, 2007 9:01 am

Assalamu’alaikum Wr. Wb.Akhir-akhir ini banyak sekali terdengar adanya upaya pendangkalan aqidah dan pemurtadan, baik di barak-barak ataupun di dalam masyarakat. Menurut berita, ini dilakukan oleh LSM dan NGO dalam ataupun luar negeri, malah menurut berita, MPU-NAD pun sudah pernah memanggil dan menasehati mereka. Meskipun demikian, yang ingin saya tanyakan adalah: apakah hukumnya seseorang murtad dan adakah sanksi syar’i khusus yang dikenakan atasnya. Atas penjelasan dan jawaban Ustadz yang lengkap dengan dalil serta maraji’, saya ucapkan banyak terima kasih.Wassalam - Muhammad Daud, Kuala Simpang, Aceh Timur.

JAWABAN :

Wa’alaikumus Salam, Wr. Wb.Saudara Muhammad Daud, yth.

Memang upaya pemurtadan ini sudah jelas-jelas ada, ditandai dengan alat bukti yang banyak disita oleh masyarakat dan LSM yang ingin benar-benar membela ‘aqidah Islamiyah. Kemudian, mengenai pandangan Islam tentang riddah dan sanksi yang yang dikenakan atas orang murtad, jawabannya adalah sebagai berikut: Allah SWT memerintahkan hamba-Nya yang beriman agar selalu berpegang pada aturan Islam, sesuai firman-Nya, artinya: “Hai orang-orang yang beriman masuklah kamu ke dalam Islam secara keseluruhannya” (Al-Baqarah: 208). Ini adalah karena Islam adalah agama yang sesuai dengan fitrah yang lurus dan benar sebagaimana difirman kan Allah SWT dalam surat Ar-Ruum: 30. Orang yang murtad adalah orang Islam yang keluar dari agamanya, juga berarti telah menentang aturan paten, seluruh alam dari langit, bumi, hewan dan tumbuhan yang diciptakan agar senantiasa tunduk dan patuh hanya kepada Allah saja, sebagaimana difirmankan, artinya: “Maka apakah mereka mencari agama yang lain dari agama Allah, padahal kepada-Nya-lah berserah diri segala apa yang di langit dan di bumi baik secara sukarela ataupun terpaksa dan hanya kepada Allahlah mereka dikembalikan” (Ali Imran: 83)

Jikalau hukum bikinan manusia yang disana-sini banyak kekurangan dan kontroversi mengharuskan adanya sanksi dan hukuman bagi pelanggarnya maka bagaimana lagi dengan orang yang menentang hukum Allah dan berusaha lepas darinya, padahal ia adalah sebaik-baik hukum secara mutlak? Oleh karena itu Allah pun mensyari’at-kan adanya penegakan hudud, termasuk hadd (sanksi) bagi pelaku riddah (murtad). Hal ini semata-mata karena adanya tujuan syar’i yang sangat penting dan agung yaitu terjaganya agama (Islam). Dialah Yang Maha Bijaksana dalam menentukan syari’at dan hukum, Maha Penyayang terhadap hamba-hamba-Nya, Maha Mengetahui terhadap perkara-perkara yg membawa maslahat bagi makhluk-Nya baik di dunia maupun di akhirat.

Adapun pengertian riddah, atau murtad adalah sebagai berikut: Menurut Al Kasani al Hanafi bahwa sudah termasuk murtad orang-orang yang melontarkan kalimat kufur dengan lisan setelah adanya iman, jadi riddah adalah kembalinya seseorang dari keimanan kepada kekufuran. Ash Shaawi al Maliki berkata: “Riddah adalah kufurnya seorang muslim dengan ucapan terang-terangan, atau ucapan yang menjurus kepada kekafiran atau mengerjakan sesuatu yang mengandung kekufuran. Sedang menurut Asy Syarbaini asy Syafi’i, riddah adalah memutuskan atau melepaskan diri dari Islam dengan niat ataupun perbuatan, demikian pula ucapan baik yang berupa olok-olok, penentangan ataupun berbentuk keyakinan. Adapun Al Bahuti al Hanbali berpendapat bahwa orang murtad menurut syara’ yaitu orang yang ingkar (kufur) setelah keislamannya, baik berupa ucapan, keyakinan, keraguan ataupun perbuatan. Dari pengertian dan penjelasan diatas dapat kita simpulkan bahwa riddah (murtad) adalah kembali atau berbaliknya seseorang dari keimanan. Dan secara bahasa ia memang memiliki arti kembali sebagaimana difirmankan oleh Allah, artinya: “Dan janganlah kamu lari ke belakang (karena takut kpd musuh).” (Al - Maidah: 21).

Berbaliknya seorang dari Islam dapat berbentuk i’tiqad (keyakinan), ucapan dan perbuatan, dan ini sejalan dengan pengertian iman yang juga mencakup keyakinan hati, ucapan lisan dan perbuatan anggota badan. Atau secara rinci bentuk riddah dapat kita jabarkan sebagai berikut:

1. Riddah dengan ucapan hati seperti mendustakan wahyu yang diturunkan Allah seperti tidak mengimani bahwa semua ayat Quran itu kalamullah atau berkeyakinan adanya Pencipta selain Allah dsb.

2. Riddah dengan perbuatan hati seperti membenci Allah dan Rasulullah-Nya, sombong dan enggan mengikuti perintah Rasul Saw.

3. Riddah dengan ucapan lisan seperti mencela Allah atau mencela Rasulullah, berolok-olok terhadap agama dan sebagainya.

4. Riddah dengan perbuatan anggota badan seperti sujud kepada berhala, menghina Mushaf Al Qur’an dan lain sebagainya.

Hukuman bagi orang murtad (pelaku riddah) atau adalah dapat dikenakan hukuman bunuh (mati) tentunya setelah melalui proses penyelidikan, penyidikan, penuntutan dan penetapan oleh Mahkamah Syar’iyah. Eksekusinya tentunya setelah ada ketetapan berkekuatan hukum. Shahibul Fatwa berkata: “Sesungguhnya jikalau pelaku murtad itu tidak dihukum mati maka tentu setiap orang yang memeluk Islam akan (seenaknya, red) keluar dari Islam. Hukuman (mati) tersebut tidak lain adalah untuk menjaga pemeluk Islam dan juga agama Islam. Hal ini untuk mencegah orang dari main-main dalam agama dan dengan leluasa dan seenaknya keluar darinya.” Orang murtad yang dihukum mati itu tidak dimandikan, tidak dishalatkan dan tidak dikuburkan di pemakaman kaum muslimin. Juga tidak berhak saling waris mewarisi dengan kerabatnya yang muslim serta hartanya merupakan harta fai’ (rampasan namun bukan karena perang) diserahkan kepada Baitul Mal untuk pengelolaannya.

Diantara dalil yang menunjukkan pensyari’atan hukuman mati bagi orang murtad adalah hadits riwayat Imam al Bukhari, bahwasannya Ali bin Abi Thalib ra pernah menghukum orang zindik dengan cara membakar. Lalu berita itu sampai kepada Ibnu Abbas ra, maka ia berkata: “Kalau saja aku pada di tempatmu, maka aku tidak membakar mereka, karena larangan Nabi: “Janganlah kalian menyiksa dengan siksaan Allah.” Dan yg aku lakukan adalah membunuh mereka sebagaimana sabda Rasulullah SAW: “Barang siapa yang mengganti agamanya (murtad, red) maka bunuhlah ia.” Maksud dari mengganti agama adalah mengganti Islam dengan agama lain, sebab pada dasarnya agama itu hanyalah Islam, sebagaimana firman Allah, artinya: “Barang siapa mencari agama selain agama Islam maka sekali-kali tidak akan diterima (agama itu) daripadanya.” (Ali Imran: 85).Para shahabat senantiasa memegang teguh hukum ini, seperti tersebut dalam sebuah riwayat ketika Muadz bin Jabal mengunjungi Abu Musa Al Asy’ari (ketika itu keduanya sama-sama menjadi Amir di Yaman) ia melihat ada seorang laki-laki yang sedang diikat, maka Muadz bertanya: “Siapakah orang ini?”, Abu Musa menjawab: “Ia dulu seorang Yahudi, kemudian masuk Islam namun kini berbalik lagi menjadi Yahudi. Abu Musa melanjutkan: “Silakan duduk!”. Muadz lalu menjawab: “Tidak! Aku tidak akan duduk sehingga hukum Allah dan RasulNya ditegakkan untuk orang ini,” (ia mengucapkan ini tiga kali). Maka di putuskanlah perkara orang tersebut dan akhirnya dihukum mati. (Riwayat Al Bukhari). Dalam Al Bidayah, Ibnu Katsir berkata tentang peristiwa-peritiwa di tahun 167 H diantaranya adalah: “Al -Mahdi senantiasa memantau perkembangan para zindik di seluruh penjuru negeri, menghadirkan serta mengadili mereka. Lalu menghukum mati mereka dalam jarak hanya sejengkal dari hadapannya.” Yang tak kalah masyhurnya adalah kisah dihukum matinya Al Hallaj yang mengaku dirinya memiliki sifat ketuhanan serta menyebarkan faham hulul (bersatunya hamba dengan Rabb). Ibnu Katsir menggambarkan bagaimana proses eksekusi terhadap Al Hallaj ini, beliau berkata: “Di datangkan Al Hallaj, lalu dicambuk seribu kali. Setelah itu kedua tangan dan kakinya dipotong dan kepalanya dipenggal. Jasadnya dibakar dan abunya di hanyutkan di sungai Tigris (nama sungai di Irak). Kepalanya ditancapkan di sebuah jembatan kota Baghdad selama dua hari, kemudian dibawa ke Khurasan & dikelilingkan di seluruh penjuru kota.

Riddah model Al Hallaj ini bukan sekadar riddah biasa, namun mengandung pelecehan terhadap Allah dan Rasul-Nya, permusuhan & penghinaan yg mendalam serta hujatan terhadap agama Allah. Untuk zaman kita ini mungkin bisa kita sebut nama Salman Rushdi yang tak kalah kerasnya dalam memusuhi Islam dan menghina agama Allah (meski mengaku muslim). Ibnu Taymiyah berkata: “Riddah itu ada dua macam; riddah mujarradah (murni) dan riddah mughalazhah (kelas berat) yang secara khusus disyariatkan hukuman mati. Kedua-duanya memang terdapat dalil yang menjelaskan diharuskannya hukuman mati bagi pelakunya, hanya saja dalil yang menunjukkan gugurnya hukuman mati dengan bertaubat tidak mencakup kedua kelompok tersebut, tapi hanya untuk kelompok yang pertama yaitu riddah mujarradah (murni). Tinggallah kelompok kedua (riddah mugha lazhah), dimana telah jelas dalil diwajibkannya hukuman mati bagi pelakunya, serta tidak ada nash maupun ijma’ yang menunjukkan gugurnya hukuman mati bagi dia. Qiyas (penyamarataan) dalam hal ini tidak bisa diterima karena adanya perbedaan yang jelas (antara keduanya).” Beberapa penyebab riddah jahil (****) terhadap agama Allah dan lemah dalam berpegang dengan prisip-prisip akidah yang benar. Terutama sekali ketidaktahuan terhadap hal-hal yg menjerumuskan ke dalam kekufuran, serta risiko-risiko orang yg murtad baik sewaktu di dunia maupun di akherat.Menyebarnya faham irja’, bagi mereka (murji’ah) bahwa riddah hanya terjadi dalam masalah i’tiqad saja, tidak mencakup perkataan dan perbuatan, sebagaimana keyakinan mereka bahwa iman itu cukup tashdiq (membenarkan) saja. Bagi mereka orang berkata dan berbuat kekufuran tetap dianggap mukmin karena masih ada keyakinan. Ini sangat berbahaya karena bisa jadi menghina dan mengolok-olok terhadap Allah atau sujud kepada berhala tidak dianggap kekufuran. Terasingnya syari’at Islam di negara-negara yang banyak berpenduduk muslim. Jika syari’at Islam diterapkan, maka orang-orang akan amat berat dan malas mengikutinya, karena mereka mau berbuat semaunya, Na’udzu billahi Min Zaalik. Kekacauan metode berfikir sebagian cendekiawan muslim yang umumnya belajar di negara Barat, maka tak heran dimasa ini banyak pemikir-pemikir yang melontarkan ide aneh seperti Jaringan Islam Liberal dan sejenisnya yang bertentangan dengan prinsip akidah Islam yang lurus. Termasuk faktor yang mendukung terjadinya riddah adalah kurangnya perhatian dari sebagian ulama dan du’aat terhadap masalah ini, dengan alasan sudah ada pihak yang menangani atau menganggap kurang perlu karena masih ada kegiatan yang lain.

Demikian, Wallahu A’lamu Bish-Shawaab.

[Bagi pembaca yang ingin mengkaji masalah ini lebih dalam lagi, dapat merujuk pada kitab-kitab muktabar, antara lain: Al-Fatawa, Lisy-Syaikhul Islam, jilid 20 halaman 102; Fathul Baari jilid 13, halaman 272; Abl-Bidayah Wan Nihaayah Li Ibnu Katsir, jilid 10 halaman 149 dan jilid 11 halaman 143; dan kitab Ash-Shaarimul Masluul, jilid 3 halaman 696., Wallahu A’lamu Bish-Shawaab].

(sumber : Serambi Indonesia, Alamat Redaksi: Jl Raya Lambaro Km 4,5 Tanjung Permai, Manyang PA , Aceh Besar - Banda Aceh. (0651) 635544 (ext: 205, 209, 218, (0651) 637180 [email protected] - Serambi Online sejak 1 Juni 2004).

http://www.serambinews.com/index.php?ak ... onsulid=46

Katakan “MASJID” Bukan “MOSQUE” !

Mosque’ diperoleh dari kata dalam bahasa Spanyol, yaitu “Mosquito” (”Nyamuk”). Dinamakan seperti itu karena saat Perang Salib terjadi, Raja Ferdinand berkata bahwa mereka akan berangkat dan membasmi Muslim “like mosquitoes” (”seperti nyamuk-nyamuk”). Dimana lagi mereka dapat temukan muslim dalam jumlah yang cukup besar untuk dibasmi jika bukan di Masjid?. Lalu tanpa rasa sungkan mereka menyebut “Masjid” sebagai “Mosque”. Maka hindarilah penggunaan kata yang dengan jelas menunjukkan kebencian terhadap islam. Beritakan tentang sejarah dan etimologi (ilmu asal kata) tentang kata ini. Ganti kata itu dengan kata yg memiliki makna yg seharusnya : Masjid, tempat untuk Bersujud. Bukan Mosque, tempat pembasmian!

http://www.icmi.or.id/ind/content/view/37/1

note : artikel di atas telah dimuat dalam Labbaik, edisi : 027/th.03/DzulQoidah – DzulHijjah 1427H/2006M

Entri ini dituliskan pada Senin, April 30th, 2007 pada 6:44 am dan disimpan dalam Tatacara (fiqih), Tauhid (Aqidah), edisi - 027. Anda bisa mengikuti setiap tanggapan atas artikel ini melalui RSS 2.0 pengumpan. Anda bisa tinggalkan tanggapan, atau lacak tautan dari situsmu sendiri.
amorafi
 
Posts: 90
Joined: Fri Aug 17, 2007 9:53 am

Postby ndramus » Fri Sep 21, 2007 9:57 am

agama apa hayoo...ketika masuk syaratnya mudah dan saat ingin keluar syaratnya susah
seperti yg ini :

LANGKAH PERTAMA:
"Dia (seseorang yang ingin keluar Islam) akan diminta bertaubat dalam satu sesi kaunseling bimbingan dan dakwah selama tiga bulan. Sekiranya tidak berjaya, dia akan dihantar ke pejabat Mufti di mana dia akan menerima khidmat nasihat seterusnya.

LANGKAH KEDUA:
"Jika tidak berjaya juga, dia akan dihantar ke pusat pemulihan akhlak," katanya dalam satu diskusi di Akademi Pengajian Islam, Universiti Malaya minggu lepas.

LANGKAH KETIGA:
"Jalan terakhir adalah Mahkamah Syariah. Tanggungjawabnya seperti nafkah anak, hutang, harta sepencarian dan sebagainya akan direkodkan sebelum dia mendapat kebenaran keluar daripada Islam
User avatar
ndramus
 
Posts: 1587
Joined: Fri Nov 17, 2006 4:43 pm

Postby amorafi » Mon Sep 24, 2007 10:27 am

Saksikan Dialog antara Muallaf dan Murtad (laknatullah), dan dialog peradaban agama di www.Youtube.com.

Selamat mendapat informasi.
amorafi
 
Posts: 90
Joined: Fri Aug 17, 2007 9:53 am

Postby amorafi » Mon Sep 24, 2007 11:44 am

Murtad Mama (Laknatullah) Wrote
wow u against me Laughing Laughing

tau dari mana malaysial itu menghargai kaum murtadin macam lina joy etc dll???

itu ke kebebasan dan HAM yg dirumuskan oleh Yang Mulia Dipertuan Agung Nasty

mana buktinya non islam boleh hidup damai dimalaysia, perluka aku bawakan catatan HAM dimalaysia???

ataukah paling bantar HAM u/lina joy??? Laughing Laughing prettt (Montir mode:on)
_________________

Jawapan untuk Murtad Mama (Laknatullah)

Kes Orang yang murtad yang ikut boyfriendnya tu sebenarnya sudah diputuskan oleh Mahkamah. Perlu anda tahu para peguamnya juga ada yang Islam (menunjukkan Malaysia negara demokratik). Jika keputusan telah dibuat maka kena terima. Saya setuju amat dengan saudara nongkon bahawa itu urusan dalam negara Malaysia bagi menjamin kesucian agama Islam yang telah termaktub dalam perlembagaan Malaysia. Dan jangan lupa bahawa perlembagaan ini walaupun tidak memberi kepentingan secara total kepada orang Melayu (Islam) tetapi atas rasa tolak ansur dan musyawarah orang Melayu sanggup hidup bersama dan berkongsi kuasa dengan orang bukan Melayu/Islam. Perkara ini merupakan 'kontrak sosial' bagi rakyat Malaysia yang terdiri daripada pelbagai kaum. Oleh itu kepentingan Majoriti biasanya diambil kira berbanding kepentingan individu dalam membuat keputusan atau dasar. Keharmonian yang dikecapi oleh Malaysia kini adalah bukti bahawa orang Non-Islam dapat hidup aman di Malaysia (bahkan juga di kebanyakan negara Islam). Penganut agama lain dapat mempraktikan amalan masing-masing. Buktinya bilangan gereja di sesetengah tempat di Malaysia lebih banyak daripada masjid walaupun gereja itu dikunjugi sesekali ibarat 'hidup segan mati tak mahu'.Isu yang masih panas orang bukan Islam pelihara babi untuk dikomersialkan di kawasan yang dihuni oleh Majoriti orang Islam yang mana najis babi tadi mencemarkan alam sekitar dan perkampungan mereka.Lihat bagaimana tauke-tauke babi (bukan Islam)ini mengumpul kekayaan mereka tanpa memperdulikan sensitiviti orang Islam di Malaysia. Bandingkan apa yang berlaku di Itali di mana terletaknya Vatican. Baca petikan ini;

Senator Italia Usulkan "Pig Day", Picu Kemarahan Warga Muslim
Islamophobia Oleh : Redaksi 17 Sep 2007 - 5:26 am

PBB : Ketakutan terhadap Islam Adalah Kedustaan Atas Agama
imageimageRoberto Calderoli, seorang senator di Italia dari Partai Liga Utara yang anti-imigran dan dikenal anti-Muslim melontarkan ide prvokatif dan melecehkan Islam. Ia mengusulkan agar diselenggarakan apa yang disebutnya sebagi "Pig Day" untuk memprotes rencana pembangunan masjid di kota Bologna, utara Italia.

Ia mengatakan siap membawa babi miliknya untuk "mengotori" lokasi di mana masjid itu akan dibangun. "Saya sendiri dan babi saya, siap untuk berjalan-jalan di lokasi di mana mereka akan mendirikan masjid, " kata Calderoli yang menjabat sebagai deputi juru bicara senat Italia, dalam pernyataannya. Ia juga mengatakan, akan "makan sepiring daging babi cincang yang lezat untuk menunjukkan ketidaksimpatian saya pada mereka yang menyatakan bahwa daging babi dilarang. "

sumber www.swaramuslim.com.

Apa ukuran yang anda guna untuk menilai HAM di Malaysia. Rasanya anda melihat Malaysia dari kacamata HAM Barat? Jika demikian anda akan berhadapan dengan masalah seperti yang dihadapi oleh dunia masa kini seperti negara atau kuasa besar membuli negara-negara miskin dan lemah, Perkahwinan sejenis dihalalkan, Perzinaan berleluasa, Arak dan hiburan dijadikan gaya hidup, diskriminasi ras atau warna kulit, ketidakadilan ekonomi dan sosial dan berbagai-bagai masalah yang membelenggu dunia masa kini.

OLeh itu penyelesainnya adalah ISLAM.

Jika tidak tahu fungsi Yang Dipertuan Agong di Malaysia tidak perlulah anda kaitkan dengan Hak Asasi Manusia.
amorafi
 
Posts: 90
Joined: Fri Aug 17, 2007 9:53 am

Postby murtad mama » Tue Sep 25, 2007 11:58 am

amorafi wrote:Murtad Mama (Laknatullah) Wrote
wow u against me Laughing Laughing

tau dari mana malaysial itu menghargai kaum murtadin macam lina joy etc dll???

itu ke kebebasan dan HAM yg dirumuskan oleh Yang Mulia Dipertuan Agung Nasty

mana buktinya non islam boleh hidup damai dimalaysia, perluka aku bawakan catatan HAM dimalaysia???

ataukah paling bantar HAM u/lina joy??? Laughing Laughing prettt (Montir mode:on)
_________________

Jawapan untuk Murtad Mama (Laknatullah)

Kes Orang yang murtad yang ikut boyfriendnya tu sebenarnya sudah diputuskan oleh Mahkamah. Perlu anda tahu para peguamnya juga ada yang Islam (menunjukkan Malaysia negara demokratik). Jika keputusan telah dibuat maka kena terima. Saya setuju amat dengan saudara nongkon bahawa itu urusan dalam negara Malaysia bagi menjamin kesucian agama Islam yang telah termaktub dalam perlembagaan Malaysia. Dan jangan lupa bahawa perlembagaan ini walaupun tidak memberi kepentingan secara total kepada orang Melayu (Islam) tetapi atas rasa tolak ansur dan musyawarah orang Melayu sanggup hidup bersama dan berkongsi kuasa dengan orang bukan Melayu/Islam. Perkara ini merupakan 'kontrak sosial' bagi rakyat Malaysia yang terdiri daripada pelbagai kaum. Oleh itu kepentingan Majoriti biasanya diambil kira berbanding kepentingan individu dalam membuat keputusan atau dasar. Keharmonian yang dikecapi oleh Malaysia kini adalah bukti bahawa orang Non-Islam dapat hidup aman di Malaysia (bahkan juga di kebanyakan negara Islam). Penganut agama lain dapat mempraktikan amalan masing-masing. Buktinya bilangan gereja di sesetengah tempat di Malaysia lebih banyak daripada masjid walaupun gereja itu dikunjugi sesekali ibarat 'hidup segan mati tak mahu'.Isu yang masih panas orang bukan Islam pelihara babi untuk dikomersialkan di kawasan yang dihuni oleh Majoriti orang Islam yang mana najis babi tadi mencemarkan alam sekitar dan perkampungan mereka.Lihat bagaimana tauke-tauke babi (bukan Islam)ini mengumpul kekayaan mereka tanpa memperdulikan sensitiviti orang Islam di Malaysia. Bandingkan apa yang berlaku di Itali di mana terletaknya Vatican. Baca petikan ini;

Senator Italia Usulkan "Pig Day", Picu Kemarahan Warga Muslim
Islamophobia Oleh : Redaksi 17 Sep 2007 - 5:26 am

PBB : Ketakutan terhadap Islam Adalah Kedustaan Atas Agama
imageimageRoberto Calderoli, seorang senator di Italia dari Partai Liga Utara yang anti-imigran dan dikenal anti-Muslim melontarkan ide prvokatif dan melecehkan Islam. Ia mengusulkan agar diselenggarakan apa yang disebutnya sebagi "Pig Day" untuk memprotes rencana pembangunan masjid di kota Bologna, utara Italia.

Ia mengatakan siap membawa babi miliknya untuk "mengotori" lokasi di mana masjid itu akan dibangun. "Saya sendiri dan babi saya, siap untuk berjalan-jalan di lokasi di mana mereka akan mendirikan masjid, " kata Calderoli yang menjabat sebagai deputi juru bicara senat Italia, dalam pernyataannya. Ia juga mengatakan, akan "makan sepiring daging babi cincang yang lezat untuk menunjukkan ketidaksimpatian saya pada mereka yang menyatakan bahwa daging babi dilarang. "

sumber www.swaramuslim.com.

Apa ukuran yang anda guna untuk menilai HAM di Malaysia. Rasanya anda melihat Malaysia dari kacamata HAM Barat? Jika demikian anda akan berhadapan dengan masalah seperti yang dihadapi oleh dunia masa kini seperti negara atau kuasa besar membuli negara-negara miskin dan lemah, Perkahwinan sejenis dihalalkan, Perzinaan berleluasa, Arak dan hiburan dijadikan gaya hidup, diskriminasi ras atau warna kulit, ketidakadilan ekonomi dan sosial dan berbagai-bagai masalah yang membelenggu dunia masa kini.

OLeh itu penyelesainnya adalah ISLAM.

Jika tidak tahu fungsi Yang Dipertuan Agong di Malaysia tidak perlulah anda kaitkan dengan Hak Asasi Manusia.


wow ada budak2 muhammad dri negeri jiran rupanya, dikasi suap apa kau oleh Yang Mulia Dipertuan Agong :lol: :lol:

gaji elo aja dibawah gw, sok kasi advice ama gw, mikir atuh :lol:

denger ya dungu, gw itu lahir dimalaysia gw sendiri liat dgn mata kepala gw, lantas itu fitnah menurut mu :lol: :lol:

saya nie punya nurani dan akal sehat tuk berfikir mana yg huq mana yang bathil ndak kayak elo dan tetek bengek muhammad di malaysia :lol: :lol:

tunjukkan buktinya Diraja Malaysia melindungi hak minority, saya punya sekumpulan bukti intoleransi HAM di Malaysia
User avatar
murtad mama
 
Posts: 4284
Joined: Tue Feb 06, 2007 7:16 pm
Location: Jl veteran 48 Kota Bekasi 17141 Jawa Barat <==== Alamat VOA-Islam :) :) :)

Postby amorafi » Wed Sep 26, 2007 10:12 am

Murtad Mamak Wrote

wow ada budak2 muhammad dri negeri jiran rupanya, dikasi suap apa kau oleh Yang Mulia Dipertuan Agong Laughing Laughing

gaji elo aja dibawah gw, sok kasi advice ama gw, mikir atuh Laughing

denger ya dungu, gw itu lahir dimalaysia gw sendiri liat dgn mata kepala gw, lantas itu fitnah menurut mu Laughing Laughing

saya nie punya nurani dan akal sehat tuk berfikir mana yg huq mana yang bathil ndak kayak elo dan tetek bengek muhammad di malaysia Laughing Laughing

tunjukkan buktinya Diraja Malaysia melindungi hak minority, saya punya sekumpulan bukti intoleransi HAM di Malaysia
________________________________

Wah...Cantiknya BAHASA.....Betulkah ini. ......
INILAH AKIBATNYA BILA TIDAK MENDAPAT NUR @ CAHAYA ISLAM. Siapa dungu ? Tak mengapa satu jari itu you tujukan pada saya tapi ada empat jari yang menuju ke arah anda. Mana ajaran Agama Kasih?
Adakah ini yang dikata orang berfikiran sihat.

Apa maksud anda hak minoriti? Siapa yang fitnah siapa? JIka anda punya bukti tunjukkan. Anda perlu faham bahawa dalam menentukan dasar, kerajaan Malaysia berpandangan jauh. Di Malaysia Kedudukan Mahkamah Syariah lebih Tinggi. Sebagai contoh jika kerajaan meluluskan apa yang dikehendaki oleh si murtad laknatullah bagaimana pula dengan hak dan perasaan golongan majoriti (Islam). JIka nak dipanjangkan Umat Islam di Malaysia Berhak untuk dan sepatutnya melaksanakan Undang-Undang Syariah. Undang-Undang Dalam perlembagaan Malaysia telah dipersetujui oleh kaum-kaum yang terdiri daripada berbagai agama baik Hindu, Buddha,Sikh dll.

Anda perlu tahu beza dan fungsi antara Yang Dipertuan Agong dan kerajaan di Malaysia. Beginilah dalam melontarkan hujah baik pisahkan masalah peribadi dengan soal kerajaan. Maksudnya fokuskan hal-hal yang berkaitan dengan keimanan, kepercyaan anda atau salah tanggapan terhadap Islam. Agar hujah-hujah dilihat matang..

"Sudah terang lagikan bersuluh'

Jangan emosi dong....

Keturunan saya juga dari Indonesia. Tahun 1992 saya ke Sulawesi. Saya sudah ke Tarakan & Balik Papan Setahu saya bahasa orang Indonesia sopan sebagaimana yang dikehendaki oleh penyelenggara laman web ini.

Jumpa lagi...
amorafi
 
Posts: 90
Joined: Fri Aug 17, 2007 9:53 am

Postby murtad mama » Thu Sep 27, 2007 10:33 pm

amorafi wrote:Murtad Mamak Wrote

wow ada budak2 muhammad dri negeri jiran rupanya, dikasi suap apa kau oleh Yang Mulia Dipertuan Agong Laughing Laughing

gaji elo aja dibawah gw, sok kasi advice ama gw, mikir atuh Laughing

denger ya dungu, gw itu lahir dimalaysia gw sendiri liat dgn mata kepala gw, lantas itu fitnah menurut mu Laughing Laughing

saya nie punya nurani dan akal sehat tuk berfikir mana yg huq mana yang bathil ndak kayak elo dan tetek bengek muhammad di malaysia Laughing Laughing

tunjukkan buktinya Diraja Malaysia melindungi hak minority, saya punya sekumpulan bukti intoleransi HAM di Malaysia
________________________________

Wah...Cantiknya BAHASA.....Betulkah ini. ......
INILAH AKIBATNYA BILA TIDAK MENDAPAT NUR @ CAHAYA ISLAM. Siapa dungu ? Tak mengapa satu jari itu you tujukan pada saya tapi ada empat jari yang menuju ke arah anda. Mana ajaran Agama Kasih?
Adakah ini yang dikata orang berfikiran sihat.

Apa maksud anda hak minoriti? Siapa yang fitnah siapa? JIka anda punya bukti tunjukkan. Anda perlu faham bahawa dalam menentukan dasar, kerajaan Malaysia berpandangan jauh. Di Malaysia Kedudukan Mahkamah Syariah lebih Tinggi. Sebagai contoh jika kerajaan meluluskan apa yang dikehendaki oleh si murtad laknatullah bagaimana pula dengan hak dan perasaan golongan majoriti (Islam). JIka nak dipanjangkan Umat Islam di Malaysia Berhak untuk dan sepatutnya melaksanakan Undang-Undang Syariah. Undang-Undang Dalam perlembagaan Malaysia telah dipersetujui oleh kaum-kaum yang terdiri daripada berbagai agama baik Hindu, Buddha,Sikh dll.

Anda perlu tahu beza dan fungsi antara Yang Dipertuan Agong dan kerajaan di Malaysia. Beginilah dalam melontarkan hujah baik pisahkan masalah peribadi dengan soal kerajaan. Maksudnya fokuskan hal-hal yang berkaitan dengan keimanan, kepercyaan anda atau salah tanggapan terhadap Islam. Agar hujah-hujah dilihat matang..

"Sudah terang lagikan bersuluh'

Jangan emosi dong....

Keturunan saya juga dari Indonesia. Tahun 1992 saya ke Sulawesi. Saya sudah ke Tarakan & Balik Papan Setahu saya bahasa orang Indonesia sopan sebagaimana yang dikehendaki oleh penyelenggara laman web ini.

Jumpa lagi...


*** mana buktinya malaysia itu menjujung hak orang2 kafir, bakar gereja, runtuhkan kuil itu namanya TOLERANSI DI MALAYSIA, pikir pakai otak nak :lol:
User avatar
murtad mama
 
Posts: 4284
Joined: Tue Feb 06, 2007 7:16 pm
Location: Jl veteran 48 Kota Bekasi 17141 Jawa Barat <==== Alamat VOA-Islam :) :) :)

Postby amorafi » Fri Sep 28, 2007 9:32 am

KATA MAMA MURTAD,

*** mana buktinya malaysia itu menjujung hak orang2 kafir, bakar gereja, runtuhkan kuil itu namanya TOLERANSI DI MALAYSIA, pikir pakai otak nak Laughing

MAMAK MURTAD CAYANG.....

BOLEH BAGI NAMA GEREJA YANG DIBAKAR DAN KUIL YANG DIRUNTUHKAN DI MALAYSIA. SAYA NAK LAPOR KE MENTERI KESELAMATAN DALAM NEGERI UNTUK TINDAKAN SELANJUTNYA. TOLONG BERI MAKLUMAT SECARA DETAIL UNTUK PENYIASATAN.

TERMA KASIH YA 'MAK'.....
amorafi
 
Posts: 90
Joined: Fri Aug 17, 2007 9:53 am

Postby amorafi » Tue Oct 02, 2007 7:31 am

siapa makan cili dia rasa pedas
Siapa yang gatal dia garu
Siapa yang cakap tanpa bukti namanya PEMBOHONG..

SAYA MENANTI BUKTI YANG ANDA KATAKAN GEREJA DIBAKAR DAN KUIL DIRUNTUHKAN DI MALAYSIA.

KALAU SEKADAR CAKAP TANPA BUKTI NAMANYA BOHONG. ADAKAH ANDA PEMBOHONG?

HARAP ANDA BERTANGGUNGJAWAB ATAS FITNAH YANG DISEBARKAN TANPA ADANYA BUKTI.
amorafi
 
Posts: 90
Joined: Fri Aug 17, 2007 9:53 am

Postby murtad mama » Tue Oct 02, 2007 3:21 pm

amorafi wrote:KATA MAMA MURTAD,

*** mana buktinya malaysia itu menjujung hak orang2 kafir, bakar gereja, runtuhkan kuil itu namanya TOLERANSI DI MALAYSIA, pikir pakai otak nak Laughing

MAMAK MURTAD CAYANG.....

BOLEH BAGI NAMA GEREJA YANG DIBAKAR DAN KUIL YANG DIRUNTUHKAN DI MALAYSIA. SAYA NAK LAPOR KE MENTERI KESELAMATAN DALAM NEGERI UNTUK TINDAKAN SELANJUTNYA. TOLONG BERI MAKLUMAT SECARA DETAIL UNTUK PENYIASATAN.

TERMA KASIH YA 'MAK'.....sila clic laman ini ya:

http://www.syirah.com/syirah_ol/online_ ... ri_isi=199

http://www.indonesia.faithfreedom.org/f ... f9cc685bd1

http://www.bbc.co.uk/indonesian/indepth ... 7_malaysia. shtml
User avatar
murtad mama
 
Posts: 4284
Joined: Tue Feb 06, 2007 7:16 pm
Location: Jl veteran 48 Kota Bekasi 17141 Jawa Barat <==== Alamat VOA-Islam :) :) :)

Next

Return to Islam di Malaysia dan BruneiWho is online

Users browsing this forum: No registered users