.

Meriam raksasa

Meriam raksasa

Postby Mencari_Iman » Sun Nov 15, 2009 7:47 am

Sekitar Koran Di Malaysia

Image
The Great Bombard yang dipamerkan di Royal Armouries, Fort Nelson, England.

Ditakuti panglima, tentera Salib kerana mampu hancurkan kapal perang musuh

SEJAK beribu tahun dulu, manusia sering dikaitkan dengan perang, cuma ia berubah mengikut zaman, khususnya dari segi taktikal, persenjataan, jumlah korban dan puncanya. Apapun, setiap kali berlaku perang tanpa mengira sebabnya, ia sentiasa membabitkan penciptaan senjata baru.

Menyingkap sejarah perang Islam, sememangnya diakui tentera Muslimin adalah antara pasukan paling disegani sepanjang sejarah peperangan dunia. Usah dibangkitkan keberaniannya yang tiada tandingan kerana ganjaran mati syahid di medan perang sememang dinantikan tentera Islam.

Ditambah pula dengan ketaatan menunaikan solat ketika perang, itu sudah cukup membuatkan musuh sering terpukau dan timbul rasa gerun.

Itulah senjata utama umat Islam ketika menegakkan agama Allah tetapi mereka juga terkenal dengan taktik dan strategi perang serta inovasi persenjataan yang dianggap canggih pada zamannya.

Satu daripada penemuan menakjubkan yang membuktikan fakta itu ialah meriam raksasa dari zaman Turki Uthmaniah lebih dikenali dengan nama ‘The Great Bombard’ yang menggunakan ubat bedil seberat 1,600 kilogram sebagai pelurunya.

Ilmuwan Islam menemuinya pada abad ke-12 bersama penemuan lain membuktikan perkembangan teknologi ketenteraan Islam pada zaman itu. ‘The Great Bombard’ ialah teknologi paling tersohor, hinggakan mendengar namanya saja membuatkan musuh ketakutan.

The Great Bombard diakui teknologi artileri paling maju dan paling kuat ketika itu yang digunakan oleh Kerajaan Turki Uthmaniah untuk merampas semula Kota Constantinople pada 1453 daripada tangan tentera Salib.

Artileri legenda yang sangat berat itu yang juga terkenal dengan nama “The Great Turkish Bombard” dan ketika perang melawan kerajaan Britain pada 1807, ia terkenal dengan nama “Dardanella Gun” kerana perang berlaku di Selat Dardanella.

Bangsa Eropah menggelarnya dengan nama “Muhammad Gun” kerana ia membuatkan jeneral perang dan tenteranya sudah boleh membayangkan bagaimana kapal perang dan kubu pertahanan mereka akan hancur berkecai jika terkena tembakan meriam raksasa itu.

Senjata raksasa itu bukan setakat gah dari segi saiznya, tetapi nama besar yang dilabel memang setaraf dengan kemampuannya, sekali gus membuktikan perancangan membinanya yang dirancang oleh jurutera, Munir Ali pada 1450 memang berhasil.

Mempunyai saiz panjang 518 sentimeter (sm) (kaliber 8,2) dan berat 18,6 tan, senjata itu mempunyai dua bahagian iaitu laras dan selongsong di belakangnya.

Bahagian laras digunakan untuk menembak peluru yang dibuat daripada bola granit raksasa dengan berat dianggarkan antara 300 hingga 1,600 kilo, manakala bahagian selongsong pula mampu menampung tujuh bola granit raksasa (ubat bedil) atau 15 bola granit ukuran kecil pada satu-satu masa.

Disebabkan saiznya yang terlalu besar, meriam itu hanya boleh melepaskan tembakan maksimum 15 kali sehari saja, namun kemampuan jarak tembakannya sangat luar biasa pada ketika itu dengan mencapai jarak 1,760 ela (satu batu atau 1.61 kilometer).

Difahamkan, setiap kali tembakan dilepaskan, ia memerlukan serbuk belerang yang cukup banyak bertujuan memberikan tenaga maksimum untuk meletup dan melepaskan tembakan.

The Great Bombard dibuat daripada bahan logam terbaik iaitu campuran tembaga dengan timah putih dan gangsa. Tukang besi yang membina dan menempanya juga dipilih di kalangan yang terbaik pernah hidup pada zaman itu.

Apa yang membuatkan meriam itu berbeza daripada meriam lain ialah ukiran seni yang mengandungi unsur kebudayaan Islam pada zaman itu.

Kekuatan dan kemampuan membolehkan ia cukup sesuai untuk diletakkan di mana-mana saja ruang pertahanan, di darat, di pantai atau di atas kapal perang ketika digunakan untuk menyerang kubu musuh atau pertempuran di laut.

Kapal perang Turki yang membawa meriam itu cuma terdiri daripada kapal jenis galleon dan monitor, setaraf dengan keupayaannya membawa meriam besar dengan tentera yang ramai.

Ketika ‘Pertempuran Dardanella’, meriam itu menenggelamkan enam kapal Sir John Ducksworth kerana keupayaan melepaskan tembakan melepasi selat kecil melalui strategi menyerang jarak jauh.

Pada 1866, Sultan Abdul Aziz memberikan satu daripada ‘The Great Bombard’ yang digunakan dalam Perang Dardanella kepada Ratu Victoria ketika kunjungan hormatnya ke Britain.

Kini, The Great Bombard atau Dardanella Gun itu boleh dilihat di Fort Nelson, Portsmouth, England dan menjadi sebahagian daripada koleksi paling berharga Angkatan Tentera Diraja Britain.

Bahkan, pada zaman moden ini, namanya tetap dikenang dan cukup popular di kalangan penggemar permainan video RTS (Real Time Strategy) seperti Age of Empire dan Rise of the Nations.

Ini kerana hanya pemain yang berkemampuan tinggi boleh mencapai tahap mampu memiliki senjata artileri paling ampuh pada abad ke 15 hingga 18 itu dan dianggap kejayaan terbesar jika memilikinya, setaraf dengan sejarah agungnya yang sentiasa digeruni lawan.
Mencari_Iman
 
Posts: 9
Joined: Tue Apr 28, 2009 11:53 am

Re: Meriam raksasa

Postby jack_jhon » Fri Nov 20, 2009 10:25 pm

Saya sebagai muslim mengacungkan 2 jempol kepada anda.Jempol yang pertama : anda mau menggali atau mempelajari dunia islam jauh lebih baik dari saya,informasi yang anda peroleh dan keterangan-keterangan yang hasil dari jelajah alam pikir anda sendiri,menunjukan anda seorang pemikir keras.Begitu banyak hasil olah pikir anda yang tak bisa anda ungkapkan,tapi banyak juga yang anda sampaikan dan memberi dampak yang beragam.Apun yang anda sampaikan,saya pribadi tidak menaruh pemikiran negatif,akan tetapi saya memberikan apresiasi positif,saya menyebutnya dengan pencarian yang GIGIH.ISLAM harus diterima dengan sepenuh fikiran dan hati,dengan membeberkan kelemahan-kelemahannya,berarti harus dicari pembenarannya.Dan jempol yang kedua : cara anda membangun ISLAM sangat unik,saya menyebutnya teori DIFERENTSIASI,membangkitkan pemikiran -pemikiran yang baru kedalam dunia islam.Dan sesungguhnya islam membutuhkan orang seperti anda,andalah MUSLIM sebenarnya.
jack_jhon
 
Posts: 1
Joined: Fri Nov 20, 2009 9:25 pm

Re: Meriam raksasa

Postby saksang » Sat Nov 21, 2009 8:09 am

dengan membahas sebuah meriam maka :

"Dan sesungguhnya islam membutuhkan orang seperti anda,andalah MUSLIM sebenarnya."


standar yg benar benar GENIUSSSSSSSSSSSSSSSS! :rock: :rock:

:rolling: :rolling: :rolling: :rolling: :rolling: :rolling: :rolling: :rolling: :green: :green: :green: :green: :green: :green: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :green: :green: :green: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :rolling: :rolling: :rolling: :rolling: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl:
saksang
 
Posts: 780
Joined: Tue Mar 17, 2009 10:25 pm

Re: Meriam raksasa

Postby Lost In Imagination » Sat Nov 21, 2009 9:01 am

Mencari_Iman wrote:Menyingkap sejarah perang Islam, sememangnya diakui tentera Muslimin adalah antara pasukan paling disegani sepanjang sejarah peperangan dunia. Usah dibangkitkan keberaniannya yang tiada tandingan kerana ganjaran mati syahid di medan perang sememang dinantikan tentera Islam.


Semakin banyak manusia yg kau bunuh semakin lebar pintu syurga terbuka untukmu :finga: :lol:

Eh... tar dulu... belom tentu juga, kan hanya aulloh yang tau, aulloh memasukkan ke syurga sesiapa yg dikehendakinya, dan melemparkan keneraka sesiapa yg dikehendakinya. Gitu kan kata quran :green: Brarti dah banyak2 numpahin darah manusia pun tetep aja belom tentu daoet syuuuuuurga yg di iming-imingkan :(
si aulloh ngga konsisten ihh :( jangan-jangan tar si aulloh merevisi pernyataannya lagi di catatan kaki bahwa hal ini dikhususkan bagi muhammad doang :( kayak waktu si muhammad mendapat pengkhususan untuk meniduri wanita yg udah dicerai (bukan muhrimnya) :green: aulloh ngga fair ah :(



:rolling: :rolling:
Lost In Imagination
 
Posts: 169
Joined: Thu Nov 05, 2009 8:55 pm
Location: HERE


Return to Lain-Lain



Who is online

Users browsing this forum: No registered users