. FFI | Document | Artikel | Forum | Wiki | Glossary | Prophet Muhammad Illustrated

MALAYSIA: isu murtad Nor Aishah Bokhari**

Perkembangan dan penerapan Islam dalam masyarakat dan budaya Malaysia dan Brunei.

MALAYSIA: isu murtad Nor Aishah Bokhari**

Postby ali5196 » Thu Apr 13, 2006 4:15 am

LUAR BIASA ! Orang mau murtad aja sampai diseret ke polisi segala dan dipaksa lagi masuk Islam. Tapi rupanya ini hal biasa di malaysia. So much for NO COMPULSION IN RELIGION.

Dan ujung2nya curiga akan adanya 'komplot' dan 'Kristenisasi'. Tapi kalau Muslimisasi wahh ... PESTA DEH ...


http://aishahb.tripod.com/

Sebahagian rentetan cerita berkaitan (dipetik dari HNet/akhbar)

Statutory declaration that Nor Aishah Bokhari signed - It is a letter to the judge of the High Court. This letter is marked Exhibit LMC-9, was written on Jan 9, 1998 and attested on Jan 16, 1998 by a Commissioner of Oaths. The spellings and forms of address is as written. The letter is in Nor Aishah's handwriting.

Cerita dari ayah Nor'aishah - latarbelakang aishah dan bagaimana bermulanya kisah tragis ini.

Jemaah solat hajat sokong Bokhari - Penderitaan keluarga Bokhari Md. Tahir, 62, yang berusaha mencari anaknya Nor Aishah yang kononnya mengisytiharkan dirinya murtad mendapatkan sokongan umat Islam dengan mengadakan sembahyang hajat di Masjid Jamek Bandar (Kuala Lumpur) di sini.

KPN minta Aishah beri penjelasan - Ketua Polis Negara, Tan Sri Rahim Mohd. Noor hari ini meminta Nor Aishah Bokhari, 25, gadis yang kononnya mengisytiharkan dirinya murtad, supaya tampil memberi penjelasan tentang apa yang sebenarnya berlaku kerana kes ini 'boleh membakar sentimen masyarakat'.

bapa_rayu_anak_pulang - Ibu bapa Nor'Aishah Bokhari, gadis yang kononnya mengisytiharkan dirinya murtad, merayu anak mereka itu agar pulang ke pangkuan keluarga untuk bersama-sama menyambut Hari Raya Aidilfitri seperti tahun-tahun lalu.

Kembali kepangkal jalan - kita dikejutkan dengan pendedahan umum secara terbuka seorang ayah dan ibu serta keluarga terhadap peristiwa konon anak gadisnya mengisytiharkan dirinya keluar dari agama Islam.

Keyataan Akhbar Dewan Pemuda Pas Johor - Dewan Pemuda PAS Negeri Johor telah bertindak menubuhkan "Jawatankuasa Sokongan Keluarga Bokhari" bagi membantu keluarga yang sedang menghadapi musibah kehilangan anak gadis mereka Nur Aishah Bokhari yang telah murtad.

Keluarga Aishah terima simpati - Nasib keluarga Bokhari Md. Tahir yang kehilangan anak perempuannya yang dilaporkan murtad mendapat perhatian dan simpati masyarakat Islam.

Alahai Noraishah - Hj Bukhari iaitu ayah kepada Aishah dijemput bersama seorang penceramah khas meluahkan perasaan seorang Ayah kepada jemaah masjid

Permohonan noraishah tak pernah dilulus - Mahkamah Tinggi tidak pernah memutuskan atau meluluskan permohonan Nor Aishah Bokhari untuk bertukar agama kerana bidang kuasa itu tidak ada pada mahkamah sivil.

Umat Islam disaran bertenang - Umat Islam di negara ini dinasihatkan bertenang dan tidak mengambil tindakan terburu-buru yang boleh menjejaskan perpaduan antara kaum, berhubung isu seorang gadis Islam mengisytiharkan dirinya murtad.
(I CANNOT BELIEVE THIS ! Umat the religion of peace kok mudah kalap yah ?)

Noraishah telefon ibu dirumah - Ibunya, Samiah @ Aton Taha, 58, berkata, Nor Aishah menelefonnya kira-kira pukul 10 malam 4 Januari lalu, namun apa yang diucapkannya tidak begitu jelas.

Noraishah dulu warak: Abang - Nor Aishah Bokhari, 26, adalah anak yang baik dan mentaati ajaran Islam sebelum berubah sikap beberapa bulan lalu iaitu selepas mengenali Joseph Arnold Lee, 28, kata abangnya, Nazaruddin.

Murtad: Abim syak ada komplot - Angkatan Belia Islam Malaysia (Abim) percaya wujudnya komplot pihak tertentu dari dalam dan luar negara yang mahu mencetuskan kekacauan di kalangan umat Islam negara ini dengan isu murtad membabitkan Nor Aishah Bokhari.

Ibu Joseph rayu anaknya pulang - Ibu kepada Joseph Arnold Lee, Anita Lee, 50, hari ini merayu anaknya bersama Nor Aishah Bokhari, gadis yang kononnya mengisytiharkan dirinya murtad agar tampil memberi penjelasan bagi meredakan kekeruhan yang tercetus.

Poster cari Aishah dipasang seluruh negara - Sebanyak 100,000 poster menyeru supaya Nor 'Aishah Bokhari pulang kepangkuan Islam dan kepangkuan ibu bapanya mulai dipasang di seluruh negara sehari sebelum hari raya Aidilfitri

Benarkah Aishah Murtad ?? - Cerita dari En Zulkifle (Peguam kes murtad Nor'Aishah Bokhari). Isu ini telah banyak disembunyi-sembunyikan oleh pihak akhbar yang mengatakan bahawa kisah ini adalah "kisah cinta 2 orang berlainan bangsa dan agama".

Sebahagian artikel berkaitan murtad

Tiada peruntukan bendung gejala murtad - Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Dr. Abdul Hamid Othman berkata, tidak ada peruntukan khas dalam undang-undang negara ini yang boleh menghalang orang Melayu daripada murtad.

Perang bidang kuasa perbicaraan murtad - WALAUPUN isu pertindihan bidang kuasa Mahkamah Sivil dan Mahkamah Syariah, secara teori, telah lama diselesaikan apabila fasal (1A) ditambah kepada Perkara 121 Perlembagaan Persekutuan (iaitu sejak 10 Jun 1988), tidak dapat dinafikan bahawa perang bidang kuasa ini (the battle for jurisdiction) masih lagi berlaku

Membuka ruang bicara - DR. MAHATHIR Mohamad benar-benar kelihatan marah di kaca televisyen beberapa hari lalu. ''Saya jengkel kerana dituduh murtad atau separuh murtad,''

Seragamkan undang-undang syariah - SEMENJAK negara dijajah dan hinggalah ke hari ini, Mahkamah Syariah kerap diletakkan pada kedudukan yang lebih rendah berbanding Mahkamah Sivil.

Murtad guna sihir - PAS memandang berat dan serius terhadap kegiatan memurtadkan umat Islam khususnya remaja, melalui pelbagai cara, antaranya menggunakan ilmu sihir

Strategi kristiankan Melayu
Mungkinkah apa yang berlaku terhadap Nor Aishah Bokhari ini termasuk kedalam kategori ini... Untuk mendapatkan segala maklumat lengkap tentang perancangan yang diatur oleh pihak kristian sila access kehalaman berikut. Maklumat yang diberi agak lengkap dan tersusun.

http://www.calebproject.org/ptw3/day1.htm

http://www.cmd.org.nz/peoples5.html
ali5196
Translator
 
Posts: 17308
Images: 135
Joined: Wed Sep 14, 2005 5:15 pm

Postby ali5196 » Thu Apr 13, 2006 4:42 am

Ternyata ini kasus memang ramai di malaysia:
http://www.danchan.com/weblog/Raihana/2005/2

Aisyah adalah gadis Melayu biasa yang didedahkan dengan ilmu yang
> sepatutnya. Dalam keadaan macam tu, dia takkan murtad. Dihantar ke
> sekolah agama, dia belajar hingga tingkatan 6 atas dan boleh melayakkan diri jadi ustazah kalau dia hendak, dan layak melanjutkan ke peringkat Universiti Al Azhar kalau dia hendak. Dia dibesarkan dalam suasana yang bapanya imam.
> Datuknya juga imam yang dah berpuluh tahun imam Haji Tahir. Dia juga hafal surah Yasin. Dalam ertikata, tahu ayat apa, surah ke berapa yang dibacanya, ayat apa yang jadi azimat, semua dia tahu.
>
> Itu hebatnya Aisyah. Surah Sajadah pun dia hafal. Masuk ITM dia
> terlibat dalam gerakan Islam. Dia didedahkan dengan gerakan Islam, dia tahu kelemahan-kelemahan Bible. Dari segi keterampilan, dia budak perempuan Melayu seperti biasa, pakai tudung dengan baju kurung bunga-bunga.
> Takde apa yang pelik pada dia, duduk di lembah keramat AU5C.
>
> Kakak dia pun macam itu juga keterampilannya. Tiap-tiap hari telefon
> bapanya lapor isu terkini. 2 tahun di KL begitu. Hari terakhir dia
> telefon 19 Nov 1997, "Assalamualaikum ayah! Ni Intan (nama manja) cakap. Intan nak bagitahu, Intan dah kristian."
>
> Bayangkan hati seorang bapa. Kita sendiri heran macamana dia boleh
> murtad. Aisyah adalah simbol anak Melayu yang telah dididik dengan begitu rupa boleh murtad. Apa yang Haji Bukhari boleh buat? Airmata sahaja modal dia.
>
> Masuk TV menangis, keluar radio menangis, pergi forum menangis apa yang dia boleh buat? Semua dokumen mahkamah akan jadi bahan arkib termasuk permohonan kafir laknatullah itu minta Aisyah dibebaskan untuk
> dimurtadkan.
>
> Butir asal permohonan......
> Permohonan ini dibuat oleh Lennet Teoh Hui Leong seorang peguam Cina Kristian. (Read Herbes Corpes bawah bab 36 kanun acara jenayah).
> Tujuan untuk membebaskan seorang yang didakwa ditahan secara salah. Sebarang permohonan seperti ini perlu bagi sebab mengapa didakwa tahan secara salah.
> Permohonan dibuat bawah bab 36 atas alasan Article 11 Perlembagaan
> Persekutuan. Iaitu hak kebebasan beragama. Tiada langsung soal kahwin timbul. Permohonan tu menyatakan, perenggan 6, bertarikh 28 November 1997 di Makamah Tinggi Malaya Kuala Lumpur bahagian jenayah.
>
> Sebab yang dia beri, "Saya Lennet Teoh Hui Leong telah dilantik oleh
> Nur Aisyah untuk memberi nasihat kepadanya berkenaan dengan pertukaran agamanya kepada Kristian dan atas arahannya saya telah menyediakan surat sumpah untuk Nur Aisyah menolak dan meninggalkan agama Islam." Perenggan 23:> "Saya Lennet Teoh percaya bahawa Nur Aisyah sedang dikurung secara salah oleh keluarganya. Saya percaya tindakan ibubapa, abangnya dan bapa saudaranya telah melanggar hak kebebasan Nur Aisyah menganut agama pilihannya iaitu Kristian Khatolik".
>
> Kita tak boleh buat apa-apa sebab article 11 Perlembagaan Persekutuan
> menyatakan mana-mana warganegara Malaysia yang telah cukup umur
> (18tahun) berhak mutlak menukar agamanya.
>
> Itulah perlembagaan kita yang memerdekakan orang Melayu kita tahun 1957. Perlembagaan itulah juga yang menjerut kita sendiri. Adakah anak cucu kita akan selamat dengan perlembagaan itu? Bila berlaku pertembungan antara hukum syara' dengan undang-undang sivil, undang-undang syara' akan terbatal. Maksud agama rasmi kita Islam adalah acara-acara rasmi hendaklah dibuat mengikut cara Islam. Contohnya perlantikan sultan, rasmi parlimen dll. Tak lebih dari itu. Bab kehidupan, politik, ekonomi....semua tak termasuk.
>
> Article 4 pula menyatakan: "Mana-mana undang-undang yang bertentangan yang bercanggah dengan perlembagaan ini adalah batal dan tidak sah. Ini termasuklah hukum syara'.
>
ali5196
Translator
 
Posts: 17308
Images: 135
Joined: Wed Sep 14, 2005 5:15 pm

Postby unagi » Thu Jun 01, 2006 3:37 pm

ihh..untung cowok gue gak tinggal di Malaysia. Makin susah murtadlah dia nanti...
User avatar
unagi
Jatuh Hati
Jatuh Hati
 
Posts: 912
Joined: Thu Mar 16, 2006 4:17 pm
Location: no where near a fanatic moslem, *i-wish*


Return to Islam di Malaysia dan Brunei



 


  • Related topics
    Replies
    Views
    Last post

Who is online

Users browsing this forum: No registered users