. FFI | Document | Artikel | Forum | Wiki | Glossary | Prophet Muhammad Illustrated

Di China, Islam Bisa Punah dalam 10 Tahun ke Depan

Gambar2 dan Berita2 kekejaman akibat dari pengaruh Islam baik terhadap sesama Muslim maupun Non-Muslim yang terjadi di seluruh dunia.

Di China, Islam Bisa Punah dalam 10 Tahun ke Depan

Postby wongjowo » Wed Sep 08, 2010 1:09 am

http://barenakedislam.wordpress.com/200 ... -10-years/

Apakah hal ini adalah sesuatu yang BURUK? Suatu hari nanti, Islam harus dibatasi atau dilarang di negara-negara di mana umat Islam telah berusaha untuk memaksakan kepercayaan dan sistem mereka kepada penduduk asli. =D> =D> =D>

Setelah Olimpiade Beijing berakhir dan mata dunia tidak lagi tertuju pada Cina - pemerintah mengerahkan tentara di seluruh provinsi, kata kelompok pembela hak-hak suku Uighur. Aparat keamanan menangkapi massa Muslim lokal dan memperketat pengawasan kegiatan keagamaan di selatan dan tengah kabupaten Xinjiang, kata kelompok HAM.

Di beberapa kota, doa di tempat umum di luar masjid utama adalah kegiatan terlarang dan kotabah2 Imam dibatasi tidak lebih dari setengah jam.
=D> =D> =D>
Sejak berakhirnya Olimpiade pada akhir Agustus, pemerintah Cina menindak keras Uighur dengan dugaan kegiatan separatis di propinsi kaya minyak ini. Meskipun tidak ada kelompok yang mengaku bertanggung jawab atas kekerasan itu, pihak berwenang Cina mengatakan separatis Islam berada di belakang itu.

Sebagai anak-anak, Hussein dan jutaan Uighur muda lainnya tidak pernah menghadiri sekolah-sekolah agama yang dikenal sebagai madrasah atau berdoa di masjid-masjid karena larangan pemerintah pada pendidikan Islam bagi mereka yang berusia di bawah 18.

"Mungkin dalam 10 tahun, tidak akan ada lagi Islam di Xinjiang" kata Hussein.

SOURCE: MNPM13HOM7.DTL SUMBER: MNPM13HOM7.DTL
User avatar
wongjowo
Lupa Diri
Lupa Diri
 
Posts: 1478
Joined: Sun Sep 06, 2009 7:43 am
Location: Apa Liat-Liat ?!?

PENGHAPUSAN ISLAM DI CHINA

Postby Jarum_Kudus » Wed Sep 08, 2010 3:31 am

Jumlah Muslim China Merosot: dari 48 juta Muslim, jadi tinggal 10 juta doank!! :supz:

PENGHAPUSAN ISLAM DI CHINA

IA bermula dengan satu demonstrasi aman tetapi bertukar menjadi mimpi ngeri. Segala-galanya tercetus selepas etnik Islam Uighur di China menuntut penjelasan berhubung kematian dua pekerja kilang mainan dalam satu rusuhan di selatan negara itu bulan lalu.

Video-video yang disiarkan di Internet menunjukkan seorang wanita etnik Uighur beragama Islam dipukul sehingga mati oleh para pekerja yang majoritinya berbangsa Cina Han. Berikutan itu, negara kuasa besar Asia, China sekali lagi menjadi tumpuan media antarabangsa.

Di sekitar jalan di Urumqi yang terletak kira-kira 3,219 kilometer dari barat Beijing, kenderaan-kenderaan dibakar dan dimusnahkan.

Kota yang terletak di wilayah Xinjiang dengan populasi seramai dua juta orang itu sekali lagi menyaksikan tragedi pertumpahan darah ekoran ketegangan antara etnik.

Image

Sebelum ini, Urumqi sering menjadi contoh keharmonian antara etnik oleh masyarakat China. Malangnya, insiden keganasan pada Ahad lalu secara tidak langsung menoktahkan keamanan yang dikecapi selama ini.

Lontaran batu berterbangan memecahkan tingkap-tingkap bangunan manakala mayat-mayat bergelimpangan di jalan raya, sekali gus mengingatkan warga China terhadap peristiwa hitam di Dataran Tiananmen pada tahun 1989 yang mengakibat banyak kematian selepas pihak berkuasa menggunakan peluru hidup untuk menyuraikan para penunjuk perasaan.

"Lindungi Xinjiang!," jerit ribuan pegawai pencegah rusuhan dan polis bersenjata sewaktu mereka dikerah ke tempat kejadian untuk menenangkan keadaan.

Setakat ini, seramai 156 orang telah terkorban. Rata-ratanya terdiri daripada etnik Cina Han manakala lebih 828 yang lain cedera. Siasatan awal mengesahkan sebanyak 261 buah kenderaan telah dibakar melibatkan 190 buah bas, 10 buah teksi dan dua kereta peronda polis.

Image

Turut musnah ialah 203 buah kedai dan 14 buah kediaman. Lebih daripada 1,400 orang suspek juga telah ditahan oleh pihak polis.

Angka kematian ini sekali gus melakar sejarah keganasan etnik terburuk di China sejak berakhirnya Revolusi Budaya 1966-1976.

Keganasan ini sebenarnya mungkin boleh dielakkan jika pihak berkuasa tidak bertindak keras terhadap peserta-peserta protes.

"Kemarahan ini sudah lama terpendam. Pada awalnya, ia hanya satu perhimpunan aman. Ribuan orang menjerit: 'Hentikan diskriminasi etnik! Kami perlukan penjelasan!' Ramai yang sudah letih menderita dalam senyap," kata Dilxat Raxit, jurucakap untuk Kongres Uighur Sedunia yang berpangkalan di Amerika Syarikat (AS). Kongres yang diadakan di Sweden ini dihadiri oleh golongan pejuang hak etnik Uighur yang dibuang negara.

Di sebalik protes tersebut, ada pihak beranggapan rusuhan itu berlaku atas sebab lain. Antaranya, termasuk faktor perbezaan status ekonomi, budaya dan agama yang timbul sejak berdekad lalu.

Tahun ini merupakan tahun ke-60 kemasukan pasukan tentera China ke wilayah Xinjiang. Tindakan yang disifatkan oleh kerajaan Beijing sebagai 'kebebasan secara aman' ini telah menyuntik kemajuan dan pembangunan ekonomi kepada wilayah serba daif ini. Bagi China, wilayah Xinjiang merupakan laluan emas ke Asia Tengah.

Namun, majoriti penduduk berbangsa Uighur yang berjumlah lapan juta orang itu berpendapat ia bukan satu perkembangan positif. Mereka mendakwa dipinggirkan secara sistematik berikutan 'penghijrahan' orang Cina Han yang dilihat telah mengeksploitasi sumber-sumber gas asli, pertanian dan minyak di Xinjiang.

Xinjiang yang diambil alih oleh Empayar China pada abad ke-19 ini memiliki populasi berjumlah 19 juta orang. Sekitar tahun 1949, hanya enam peratus daripada keseluruhan penduduk Xinjiang adalah masyarakat Cina Han.

Hari ini, bilangan kelompok masyarakat ini telah meningkat kepada 41 peratus. Sebanyak 45 peratus pula terdiri daripada etnik Uighur. Memiliki ciri-ciri fizikal orang Afghanistan, sebilangan besar warga Uighur yang berasal dari puak Turkic ini juga beragama Islam.

Kumpulan tentera Uighur yang telah dibuang negara, mendesak agar sebuah wilayah bebas, Turkestan Timur ditubuhkan.

Lantas, tidak hairanlah apabila kerajaan China terus menuduh golongan 'terbuang' ini sebagai dalang di sebalik serangan pengganas bersiri terhadap orang-orang awam Cina sejak tahun 1990-an.

Dalam serangan pengganas pada 11 September 2001, AS bukan satu-satunya yang menerima impak besar. Malah, China juga menerima penangannya.

Menyifatkan diri mangsa keganasan antarabangsa, China mengklasifikasikan pergerakan puak pemisah Uighur sebagai kumpulan al-Qaeda versi China.

China mendakwa kumpulan militan Uighur seperti Parti Islam Turkestan dan Pergerakan Islam Turkestan Timur telah menerima latihan ketenteraan daripada kumpulan Taliban di Pakistan. Kedua-dua kumpulan militan ini telah disenarai hitam sebagai pengganas oleh Washington.

Bimbang akan keganasan yang bakal berlaku sebelum berlangsungnya Sukan Olimpik Beijing pada tahun lalu, pihak berkuasa China telah bertindak menyerbu kem latihan kendalian Pergerakan Islam Turkistan.

Image

Sejak Xinjiang diambil alih oleh Parti Komunis pada tahun 1949, Presiden Mao Zedong pada ketika itu berhasrat untuk mengasingkan umat Islam berdasarkan latar belakang etnik dan bukan identiti sebagai Islam. Sepanjang Revolusi Budaya, identiti umat Islam terus terdedah kepada serangan bertalu-talu daripada kerajaan China.

Pada tahun 1966, poster-poster yang ditampal di sekitar Peking (kini Beijing) secara terbuka mendesak ajaran agama Islam dihapuskan. Umat Islam juga diharamkan mempelajari bahasa penulisan Arab.

Perubahan ini cukup kritikal kerana ia menambahkan jurang umat Islam daripada bahasa Arab yang juga bahasa al-Quran dan aspirasi Islam.

Ketika polisi Mao diperkenalkan, bilangan populasi umat Islam di negara komunis itu telah berkurangan sehingga 10 juta orang. Berdasarkan statistik populasi yang dikeluarkan pada tahun 1936, bilangan umat Islam di China dianggarkan berjumlah 48.104.240 orang. =D>

Penghapusan sekitar 38 juta orang umat Islam yang begitu drastik \:D/ tidak pernah dijelaskan oleh kerajaan Kuomingtang pada ketika itu. Walaupun begitu, rayuan sejumlah sami Tibet atau pejuang-pejuang demokrasi di Dataran Tiannamen telah mengurangkan penghapusan umat Islam China secara beramai-ramai. :rock:

China berkali-kali menabur janji manis dari aspek kebebasan kepada warga Uighur. Namun, ia hadir dengan syarat tertentu.

Imam-imam diwajibkan memperoleh lesen daripada kerajaan negeri. Penjawat awam termasuk guru pula diharam keras daripada bersembahyang di masjid ketika cuti sakit. Lebih teruk lagi, tiada sesiapa yang berusia 18 tahun ke bawah dibenar mempelajari sebarang ajaran agama Islam.
User avatar
Jarum_Kudus
Lupa Diri
Lupa Diri
 
Posts: 1711
Images: 417
Joined: Tue Feb 28, 2006 9:49 am

Re: Di China, Islam Bisa Punah dalam 10 Tahun ke Depan

Postby Jarum_Kudus » Wed Sep 08, 2010 3:50 am

China Menghabisi Islam

Image
Muslim Xinjiank mengira mereka bisa membom Olimpiade China tanpa dapat balasan dari Pemerintah China. Salah besoaarrrr, Slimmm!!

Image
Pemerintah China telah menerapkan UU yang membatasi Muslim di wilayah barat laut Xinjiang untuk melakukan ibadah Islam. (NY Times photo)

Pemerintah China memberlakukan UU yang membatasi ibadah Islam bagi umat Muslim China: melakukan sholat di tempat umum dilarang, perjalanan untuk ibadah naik haji dilarang, pengajaran Qur'an secara privat dilarang, dan para pelajar dan petugas2 Pemerintah dipaksa harus makan saat puasa. :rolling:
Di Khotan, pengumuman2 dicantumkan di bagian depan mesjid yang menyatakan sholat Jum'at tidak boleh dilakukan lebih dari 30 menit.
Sholat di tempat2 umum di luar mesjid dilarang, dan penduduk Muslim tidak boleh beribadah di mesjid2 di luar kota mereka.
Aturan2 itu juga melarang para imam untuk mengajarkan Qur'an secara privat dan hanya Qur'an versi Pemerintah saja yang boleh dibaca. (Hahahaa... :rolleyes: jadi pengin lihat nih isi Qur'an versi Pemerintah China!)

Belajar bahasa Arab hanya diperbolehkan di sekolah2 khusus milik Pemerintah. Para pegawai negeri dilarang menunjukkan sikap taat pada agama sama sekali. Contohnya, pegawai negeri wanita yang berani pake jilbab bakal dipecat!!
=============

Pemerintah China tahu benar bagaimana harus menghadapi dan menghabisi Islam. Mampus dah Islam di China. Syukuuuurrr.... =D>
User avatar
Jarum_Kudus
Lupa Diri
Lupa Diri
 
Posts: 1711
Images: 417
Joined: Tue Feb 28, 2006 9:49 am

Re: Di China, Islam Bisa Punah dalam 10 Tahun ke Depan

Postby Alexie Rose » Wed Sep 08, 2010 4:06 am

"Mungkin dalam 10 tahun, tidak akan ada lagi Islam di Xinjiang" kata Hussein.

horrayyy =D> =D>
Alexie Rose
Pandangan Pertama
Pandangan Pertama
 
Posts: 73
Joined: Tue Aug 17, 2010 10:46 pm

Re: Di China, Islam Bisa Punah dalam 10 Tahun ke Depan

Postby I__Muslim » Wed Sep 08, 2010 4:33 am

Kata mungkin itu lho -_-'

Ngga bisa dijadiin 5 tahun? -_-'
I__Muslim
Jatuh Hati
Jatuh Hati
 
Posts: 981
Joined: Tue Jul 13, 2010 4:18 pm
Location: Antara ada dan tiada....

Re: Di China, Islam Bisa Punah dalam 10 Tahun ke Depan

Postby aggressor » Wed Sep 08, 2010 5:34 am

Jarum_Kudus wrote:Muslim Xinjiank mengira mereka bisa membom Olimpiade China tanpa dapat balasan dari Pemerintah China. Salah besoaarrrr, Slimmm!!

Hahaha....muslim xinjiang lupa sejarah (atau tidak tahu?) kalau komunis cina adalah rejim yg sangat, sangat tegas. [-X
aggressor
Mulai Suka
Mulai Suka
 
Posts: 157
Joined: Wed Jul 12, 2006 1:24 pm
Location: Ladang Jihad

Re: Di China, Islam Bisa Punah dalam 10 Tahun ke Depan

Postby Pembawa_Pete » Wed Sep 08, 2010 5:54 am

nice info gan
User avatar
Pembawa_Pete
Jatuh Hati
Jatuh Hati
 
Posts: 757
Joined: Mon Aug 09, 2010 11:26 am

Re: Di China, Islam Bisa Punah dalam 10 Tahun ke Depan

Postby F-22x » Wed Sep 08, 2010 8:59 am

Bukannya gw sadizzz ya, menghadapi islam memang harus keras & tegas krn cuma bhs ini yg mereka ngerti. Ndak bisa islam dihadapi dg HAM spt di eropa. Malah nglunjak islam kalo diberi HAM, nuntut hukum saria di eropa. Coba muslim kalo berani nuntut saria di china. =D>

Bravo china. :partyman:
Semoga eropa & usa berani mengikuti jejak china. :tonqe:
F-22x
Jatuh Hati
Jatuh Hati
 
Posts: 782
Joined: Tue Sep 09, 2008 9:07 am

Re: Di China, Islam Bisa Punah dalam 10 Tahun ke Depan

Postby I__Muslim » Wed Sep 08, 2010 10:39 am

Kalau eropa dan usa ikutan cina, ntar muslim tereak2 kristen ga nepatin janji, ga ada ham untuk islam di daerah kristen, de el el.
I__Muslim
Jatuh Hati
Jatuh Hati
 
Posts: 981
Joined: Tue Jul 13, 2010 4:18 pm
Location: Antara ada dan tiada....

Re: Di China, Islam Bisa Punah dalam 10 Tahun ke Depan

Postby Nurlela » Wed Sep 08, 2010 1:11 pm

Dalam menangani islam, Cina lebih pandai daripada Eropa dan Amerika.
User avatar
Nurlela
Jatuh Hati
Jatuh Hati
 
Posts: 994
Joined: Wed Feb 14, 2007 8:50 am
Location: Earth

Re: Di China, Islam Bisa Punah dalam 10 Tahun ke Depan

Postby duren » Wed Sep 08, 2010 1:32 pm

Menarik sekali membahas IMPOTENSI awlloh swt terhadap kapir non Jahudi/Kristen

Untuk itu silahkan bahas di sini :finga:
User avatar
duren
Kecanduan
Kecanduan
 
Posts: 11106
Images: 14
Joined: Mon Aug 17, 2009 9:35 pm

Re: Di China, Islam Bisa Punah dalam 10 Tahun ke Depan

Postby APEL EMAS » Wed Sep 08, 2010 6:52 pm

bravo..bravo kerenz habis......!!!! salut deh ...!!!!! =D> =D> =D> =D>
User avatar
APEL EMAS
Jatuh Hati
Jatuh Hati
 
Posts: 900
Joined: Wed Aug 25, 2010 11:42 am
Location: PIKIRAN JERNIH DAN AKAL SEHAT

Re: Di China, Islam Bisa Punah dalam 10 Tahun ke Depan

Postby bigkong » Thu Sep 09, 2010 9:43 am

Good..good...good
User avatar
bigkong
Jatuh Hati
Jatuh Hati
 
Posts: 555
Joined: Wed Jun 30, 2010 2:49 am

Re: Di China, Islam Bisa Punah dalam 10 Tahun ke Depan

Postby ratu felisha » Thu Sep 09, 2010 10:16 am

ucapan nabi pedopil yg saya yakini benar hanya " belajarlah ke negeri china"

semoga barat, belajar ke china
User avatar
ratu felisha
Mulai Suka
Mulai Suka
 
Posts: 173
Joined: Tue Mar 03, 2009 1:41 pm
Location: di tempat suci (mekah) koq ada setan?

Re: Di China, Islam Bisa Punah dalam 10 Tahun ke Depan

Postby yoel » Thu Sep 09, 2010 10:22 am

=D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D>
GOOD-GOOD-GOOD
yoel
Pandangan Pertama
Pandangan Pertama
 
Posts: 57
Joined: Wed Jun 09, 2010 4:46 pm

Re: Di China, Islam Bisa Punah dalam 10 Tahun ke Depan

Postby 1234567890 » Thu Sep 09, 2010 8:52 pm

sukurin alhamdulilah :rofl:
1234567890
Kecanduan
Kecanduan
 
Posts: 3860
Joined: Sun Aug 09, 2009 2:31 am

Re: Di China, Islam Bisa Punah dalam 10 Tahun ke Depan

Postby Bigman » Thu Sep 09, 2010 9:07 pm

Sabilla: uwwoOOOWWWW............................... [-(
User avatar
Bigman
Kecanduan
Kecanduan
 
Posts: 3234
Joined: Sat Jan 03, 2009 8:19 pm

Re: Di China, Islam Bisa Punah dalam 10 Tahun ke Depan

Postby Kahlil Gibran » Thu Sep 09, 2010 9:38 pm

Gue lagi nyari nyari komentar bung Yusah di thread ini, koq ngga ada ya.....
Bung Yusah, gw setujuh tuh, hayooooo...... bung sama yg laennya berangkat 'n berjihad ke china sono, sodara sodaramu lagi dibantai tuh, aulohmu kayanya lagi kehabisan akal dan ngga punya nyali buat ngadapin pemerintah china..... =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D>
Kahlil Gibran
Pandangan Pertama
Pandangan Pertama
 
Posts: 28
Joined: Wed Apr 30, 2008 5:19 pm

Re: Di China, Islam Bisa Punah dalam 10 Tahun ke Depan

Postby mbah.erott » Thu Sep 09, 2010 11:01 pm

Sundul gan :rofl:

:heart:
User avatar
mbah.erott
Kecanduan
Kecanduan
 
Posts: 2731
Joined: Sat Aug 14, 2010 12:33 pm
Location: Iran, lagi ngegedein petasan di tangan ane jadi rudal Shahab-5 buat Ahmadinejad

Next

Return to Islam /Muslim dlm Gambar Dan Berita Internasional 


  • Related topics
    Replies
    Views
    Last post

Who is online

Users browsing this forum: No registered users